جستجو برای:
سبد خرید 0
  • خانه
  • دوره های آموزشی
    • دوره های آموزشی
    • مقالات اموزشی
  • قوانین و مقررات
  • درباره ما
  • تماس با ما
ورود
با ایمیل با شماره موبایل
گذرواژه خود را فراموش کرده اید؟
عضویت
با ایمیل با شماره موبایل

داده های شخصی شما برای پشتیبانی از تجربه شما در این وب سایت، برای مدیریت دسترسی به حساب کاربری شما و برای اهداف دیگری که در حفظ حریم خصوصی ما شرح داده می شود مورد استفاده قرار می گیرد.

  • 02155905099
  • info@ragatadbir.com
آموزشگاه راگا تدبیر 5
شروع کنید
0
آخرین اطلاعیه ها
لطفا برای نمایش اطلاعیه ها وارد شوید
  • دوره ها
  • تماس با ما
  • خانه
  • دوره های آموزشی
    • دوره های آموزشی
    • مقالات اموزشی
  • قوانین و مقررات
  • درباره ما
  • تماس با ما
شروع کنید

وبلاگ

آموزشگاه حسابداری راگا تدبیر > مقاله ها > مقالات > مالیات تکلیفی: ستونی استوار در نظام مالیاتی کشور

مالیات تکلیفی: ستونی استوار در نظام مالیاتی کشور

23 بهمن 1403
مقالات، مقالات اموزشی
مالیات تکلیفی: ستونی استوار در نظام مالیاتی کشور

مالیات تکلیفی: ستونی استوار در نظام مالیاتی کشور

در دنیای پیچیده اقتصاد امروز مالیات به عنوان یکی از مهم ترین ابزار های تامین مالی دولت ها عمل می کند. در این میان مالیات تکلیفی جایگاهی ویژه دارد و به عنوان یکی از ارکان اصلی نظام مالیاتی بسیاری از کشورها از جمله ایران شناخته می شود.

در این مقاله قصد داریم به بررسی جامع مالیات تکلیفی بپردازیم.

مالیات تکلیفی چیست و از جیب چه کسی پرداخت می شود؟

مالیات تکلیفی به عنوان نوعی مالیات مستقیم بردرامد افراد حقیقی و حقوقی اعمال می شود و ویژگی متمایز آن تعیین تکلیف پرداخت مالیات توسط شخص ثالثی است که معمولا پرداخت کننده درآمد است.

به عبارت ساده تر فردی که درآمدی را پرداخت می کند (مثل کارفرما بانک یا هر شخص حقوقی دیگری) موظف است قبل از پرداخت آن درآمد مالیات مربوطه را کسر کرده و به سازمان امور مالیاتی پرداخت نماید.

این مکانیزم نه تنها به تسهیل فرایند وصول مالیات کمک می کند بلکه نقش مهمی در شفاف سازی معاملات اقتصادی و جلوگیری از فرار مالیاتی ایفا می کند.

انواع مالیات تکلیفی

همانطور که پیش تر گفتیم مالیات تکلیفی نوعی مالیات مستقیم است که پرداخت آن بر عهده شخص ثالثی گذاشته می شود. اما این نوع مالیات در انواع مختلفی وجود دارد که هرکدام ویژگی ها و شرایط خاص خود را دارند.

در این بخش به بررسی انواع مختلف مالیات تکلیفی می پردازیم تا درک بهتری از این نوع مالیات پیداکنیم.

مالیات حقوق

مالیات حقوق یکی از انواع مالیات های مستقیم و متداول ترین نوع مالیات تکلیفی است که بر درآمد حاصل از کار و خدمات افراد حقیقی اعمال می شود.

به عبارت ساده تر هر فردی که در ازای انجام کار یا ارائه خدمات مبلغی را به صورت حقوق یا دستمزد دریافت می کند مشمول پرداخت مالیات حقوق می شود.

این مالیات توسط کارفرما که طبق قانون واسطه بین دولت و کارکنان است از حقوق کارمند کسر شده و به حساب دولت واریز می شود.

 

مالیات اجاره ملک

یکی دیگر از انواع مالیات تکلیفی مالیات اجاره ملک است که بر اساس تبصره 9 ماده 53 قانون مالیات های مستقیم تمام اشخاص حقوقی ( شرکت ها سازمان ها و نهادهای حقوقی اعم از دولتی یا خصوصی) که ملکی را برای فعالیت خود اجاره کرده اند باید قبل از پرداخت اجاره بها به موجر (صاحب ملک) مالیات مقرر شده قانونی را از آن کسر و ظرف مهلت مشخص شده قانونی به اداره امور مالیاتی محل وقوع ملک پرداخت کنند و در نهایت رسید پرداخت مالیات را به موجر ارائه نمایند.

«در تبصره 9 ماده 53 قانون مالیات های مستقیم وظیفه کسر مالیات به عهده شخص ثالث یعنی مستاجر است.»

مالیات حق الوکاله

یک نوع دیگر از مالیات تکلیفی است که بر درآمد حاصل از ارائه خدمات حقوقی اعمال می شود.

به عبارت ساده تر هر وکیل یا شخصی که به عنوان حق الزحمه برای انجام کارهای حقوقی مبلغی دریافت می کند موظف است بخشی از این درآمد را به عنوان مالیات به دولت پرداخت کند.

به طور کلی وکلا به عنوان کارفرما باید 5درصد از کل مبلغ قرارداد خود را به عنوان مالیات تکلیفی به سازمان امور مالیاتی کشور پرداخت نمایند.

نحوه پرداخت: ثبت نام در سامانه مالیاتی وکلای دادگستری به آدرس tax.pgpal.irتوسط وکلا

مالیات مضاربه

مضاربه نوعی قرارداد مشارکت است که در آن یک نفر (مالک) سرمایه و دیگری (عامل) کار و تخصص خود را در اختیار می گذارد تا با این سرمایه تجارتی انجام دهند و سود حاصل را بین خود تقسیم کنند. در این قرارداد مالک ریسک از دست دادن سرمایه را می پذیرد و عامل نیز موظف است با تمام توان خود برای کسب سود تلاش کند.

بنابراین مالیات مضاربه مالیاتی است که بر سود حاصل از قرارداد مضاربه اعمال می شود به عبارت دیگر سهم هریک از طرفین قرارداد ( مالک و عامل) از سود کسب شده مشمول پرداخت مالیات می شود.

نکته مهم این است که مسئولیت کسر و پرداخت مالیات سهم مالک از سود برعهده دریافت کننده وجه نقد یا عامل می باشد و به عبارتی عامل موظف است قبل از تقسیم سود مالیات سهم مالک را محاسبه و از سود کسر کند و سپس به حساب دولت واریز نماید.

نکته: اگر صاحب سرمایه بانک باشد مسئولیت کسر مالیات صاحب سرمایه از عهده عامل خارج است.

به عنوان مثال اگر یک بانک پولی را به یک شرکت برای سرمایه گذاری و مشارکت در سود بدهد دیگر شرکت موظف به کسر مالیات سهم بانک نیست. این موضوع در ماده 101 قانون مالیات های مستقیم ایران به صراحت بیان شده است.

محاسبه مالیات تکلیفی

درواقع نرخ و نحوه محاسبه این مالیات برای انواع مختلف درآمد و افراد متفاوت است.

برخی عوامل موثر در محاسبه مالیات تکلیفی به شرح زیر است:

نوع درآمد : نوع درآمدی که پرداخت می شود ( مانند حقوق اجاره حق الوکاله و …) بر نرخ و نحوه محاسبه مالیات تاثیر می گذارد.

مبلغ درآمد : هرچه مبلغ درآمد بیشتر باشد مالیات تکلیفی نیز بیشتر خواهد بود.

قوانین و مقررات مالیاتی : قوانین و مقررات مالیاتی هر کشور و هر سال ممکن است تغییر کند و بر نحوه محاسبه مالیات تکلیفی تاثیر بگذارد.

«برای پرداخت مالیات تکلیفی با در دست داشتن اسناد و مدارک به اداره مالیات مراجعه کنید و با دریافت فیش مربوطه مالیات تکلیفی خود را در موعد مقرر قانونی پرداخت کنید.»

جریمه عدم پرداخت مالیات تکلیفی

این جریمه به صورت 10 درصد از مبلغ مالیات پرداخت نشده محاسبه می شود و به ازای هر ماه دیرکرد در پرداخت مالیات تکلیفی 2.5 درصد به این مبلغ اضافه خواهد شد .

همچنین در برخی موارد عدم پرداخت مالیات تکلیفی می تواند منجر به پیگرد قانونی و حتی مجازات های کیفری شود.

برای مثال اگر سازمان امور مالیاتی از شخصی شکایت کند ممکن است فرد خاطی به 6 ماه تا 2 سال حبس تعزیری محکوم شود.

 

در نهایت مالیات تکلیفی به عنوان ابزاری کارآمد در نظام مالیاتی نقش مهمی در جمع آوری درآمدهای دولت و توزیع عادلانه بار مالیاتی ایفا می کند. از سوی دیگر پیچیدگی قوانین و مقررات مالیات تکلیفی همراه با تغییر مداوم نرخ ها و شرایط می تواند برای مودیان مالیاتی ایجاد چالش کند بنابراین آگاهی از قوانین و مقررات مرتبط با مالیات تکلیفی و استفاده از مشاوره های تخصصی برای پرداخت صحیح و به موقع این مالیات ضروری است.

 

 

قبلی آیا گردش حساب شما مشمول مالیات می شود؟
بعدی تصفیه شرکت : مراحل قوانین و نکات مهم

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

جستجو برای:
پشتیبانی

توجه: این بخش از پیشخوان ← نمایش ← ابزارک ها ← نوار کناری وبلاگ قابل ویرایش است

دسته‌ها
  • عمومی
  • مقالات
  • مقالات اموزشی
  • هوش مصنوعی
برچسب‌ها
آموزش حسابداری در شهر ری آموزش حقوق و دستمزد آموزش خزانه‌داری، مدیریت نقدینگی، ریسک مالی، حسابداری و خزانه‌داری، نرم‌افزارهای مالی، بودجه‌بندی در حسابداری آموزش مدارک حسابداری معتبر آموزش نرم‌افزارهای حسابداری آموزشگاه حسابداری آموزشگاه حسابداری شهرری آموزشگاه در شهر ری آموزشگاه راگا تدبیر در شهر ری آموزشگاه راگا تدبیر شهر ری آموزشگاه فنی حرفه‌ای حسابداری شهر ری ادغام افزایش فرصت‌های شغلی حسابداران اهمیت صلاحیت حرفه‌ای در حسابداری به‌روزرسانی دانش و مهارت حسابداری تأثیرات اجتماعی پولشویی تأثیرات اقتصادی پولشویی جای‌گذاری حسابدار حسابداری، حسابرسی، شفافیت مالی، گزارش‌دهی مالی، استانداردهای حسابداری، حسابرسی داخلی، حسابرسی خارجی، تکنولوژی حسابداری، هوش مصنوعی در حسابداری، سیستم‌های حسابداری، مدیریت ریسک مالی. حسابداری خرید و فروش، حسابداری موجودی کالا، حسابداری فروش، روش‌های حسابداری خرید، مالیات بر ارزش افزوده، موجودی کالا، صورت سود و زیان، ترازنامه، حسابداری تجاری، نرم‌افزار حسابداری خرید و فروش. حسابداری مالیاتی حسابرسی حقوق و دستمزد حسابداران حرفه‌ای نکات مهم در مذاکره حقوق حسابداری دوره حسابداری مقدماتی دوره حسابداری پیشرفته راگا تدبیر روش‌های پیشگیری از پولشویی سیستم‌های نظارتی شبکه‌سازی حرفه‌ای برای حسابداران شهر ری آموزشگاه حسابداری فناوری‌های نوین در مبارزه با پولشویی قوانین پولشویی در ایران لایه‌بندی مجازات‌های پولشویی مجتمع فنی شهرری مراحل پولشویی مرخصی استعلاجی، قوانین مرخصی استعلاجی، حقوق کارمندان، مرخصی زایمان، تأمین اجتماعی، حقوق مرخصی استعلاجی، مسئولیت‌های کارفرما نقش نهادهای مالی همکاری بین‌المللی واحد اطلاعات مالی پولشویی چطور می‌توانم حسابدار رسمی شوم؟ چگونه حسابداران حقوق بیشتری درخواست کنند؟ یادگیری حسابداری
آموزشگاه راگا تدبیر 7
آموزشگاه راگا تدبیر
  • اساتید ما از مدیران مالی با سابقه هستند، ما به شما کمک می‌کنیم که نه تنها دانش حسابداری را کسب کنید، بلکه با اعتماد به نفس وارد بازار کار شوید. دوره های آموزشی ما با ترکیب آموزش تئوری و عملی در محیطی حرفه‌ای و دوستانه برگزار می‌شود و تمامی نیازهای شما برای تبدیل شدن به یک حسابدار ماهر را برآورده می‌کند. در پایان هر دوره مدرک معتبر فنی و حرفه ای دریافت میکنید و در صورت تمایل به شرکتها و موسسات حسابداری جهت کارآموزی و آشنایی با محیط کار اعزام می شوید.
دسترسی سریع
  • مقالات
  • درباره ما
  • تماس با ما
  • دوره های آموزشی
عظیم وب - طراحی عظیم وب
Facebook Whatsapp Instagram icon--white
آموزشگاه راگا تدبیر 5
  • تماس با ما
  • سوالات متداول
  • دوره های آموزشی
  • قوانین سایت
  • مقالات
اموزشگاه حسابداری شهرری تهران
اینستاگرام
تلگرام