کدام یک برای کسب و کار شما مناسب است؟

انواع شرکت ها: کدام یک برای کسب و کار شما مناسب است؟
در دنیای پر رقابت کسب و کار انتخاب نوع شرکت یکی از مهم ترین تصمیماتی است که هر کارآفرین یا سرمایه گذاری باید بگیرد. چه بخواهید یک استارت آپ نو پا را راه اندازی کنید یا یک کسب و کار خانوادگی را گسترش دهید شناخت انواع شرکت ها و ویژگی های هر یک کلید موفقیت شما خواهد بود.
اما کدام نوع شرکت برای کسب و کار شما مناسب تر است؟
در این مقاله به بررسی انواع مختلف شرکت ها و مزایا و معایب هریک خواهیم پرداخت تا شما بتوانید بهترین تصمیم را برای آینده کسب و کار خود بگیرید.
انواع شرکت ها طبق نوع فعایت
شرکت مدنی: نوعی مشارکت بین دو یا چند نفر می باشد تا با همکاری یکدیگر به انجام کار یا فعالیت اقتصادی پرداخته و به درآمد برسند. شرکت مدنی شخصیت حقوقی ندارد و اموال و بدهی ها به نام اعضای آن ثبت می شود بنابراین برای تاسیس نیازی به ثبت شرکت نمی باشد.
شرکت دولتی: شرکتی که بیش از 50 درصد از سهام آن در اختیار دولت ارگان ها یا نهاد های دولتی می باشد و به عبارتی دولت مالک اصلی و عمده آن است به همین دلیل سیاست کلی شرکت را نیز تعیین می کند. تاسیس یا سلب مالکیت این نوع شرکت ها توسط قانون انجام می شود.
شرکت چند ملیتی : شرکتی که فعالیت خود را در بیش از یک کشور ( غیر از ایران ) انجام دهد. این شرکت ها معمولا دارای یک دفتر مرکزی در یک کشور مشخص هستند و شعبه ها کارخانه ها یا دفاتر فروش در سایر کشور ها دارند این نوع شرکت باید حداقل 25 درصد از درآمد خود را در خارج از کشور کسب نماید.
شرکت هلدینگ: هلدینگ یک شرکت مادر است که چندین شرکت زیر مجموعه خود را تحت کنترل دارد. یعنی به جای تولید مستقیم کالا یا ارائه خدمات سهام شرکت های دیگر را خریداری کرده و از طریق آنها به فعالیت اقتصادی می پردازد.
شرکت خصوصی: شرکتی که مالکیت آن در دست افراد حقیقی یا حقوقی غیر دولتی است و با هدف افزایش سود و انجام فعالیت های تجاری مختلف تشکیل می شود. این نوع از شرکت ها برای فعالیت قانونی نیاز به ثبت شرکت دارند.
انواع شرکت های تجاری بر اساس قانون تجارت ایران
طبق قانون تجارت ایران شرکت های تجاری به انواع زیر تقسیم می شوند:
شرکت سهامی
یکی از رایج ترین و شناخته شده ترین انواع شرکت تجاری است که در آن سرمایه شرکت به واحدهای کوچکتر به نام سهام تقسیم می شود و هر سهم نشان دهنده بخشی از مالکیت شرکت است و دارندگان سهام سهامدار نامیده می شوند. مسئولیت هر سهامدار محدود به مبلغ اسمی سهام می باشد و به همان میزان در سود و زیان شریک است.
شرکت سهامی به دو نوع اصلی تقسیم می شود:
شرکت سهامی عام: سهام این شرکت ها در بورس اوراق بهادار عرضه و بخشی از سرمایه مورد نیاز شرکت تامین می شود.
تعداد سهامداران نامحدود است. (حداقل 5 نفر)
شرکت سهامی خاص: توسط گروهی از افراد خاص تاسیس می شود و سرمایه شرکت توسط آنها تامین خواهد شد .
تعداد سهامداران محدود است. ( 3 نفر)
شرکت تجاری با مسئولیت محدود
شرکت با مسئولیت محدود شرکتی است که توسط دو یا چندنفر تشکیل می شود و هر یک از شرکا تنها به اندازه سرمایه گذاری خود در شرکت مسئول قروض و تعهدات آن هستند.
فرایند ثبت این نوع شرکت نسبت به سایر انواع شرکت ها ساده تر است و به همین دلیل بیشترین متقاضی برای ثبت در ایران را دارد.
شرکت تضامنی
یکی از قدیمی ترین و ساده ترین انواع شرکت های تجاری است که بر اساس اعتماد و همکاری بین شرکا شکل می گیرد . در این نوع شرکت همه شرکا مسئولیت کلیه قروض و تعهدات شرکت را به صورت تضامنی به عهده دارند.
به عبارت دیگر اگر دارایی شرکت برای پرداخت بدهی های آن کافی نباشد هریک از شرکا حتی با مقدار سهام کم مسئول پرداخت تمام بدهی ها می باشد
در این نوع شرکت قابلیت انتقال سهام وجود ندارد مگر با توافق و رضایت همه شرکا.
شرکت مختلط غیر سهامی
نوعی شرکت تجاری است که ویژگی های دو نوع دیگر شرکت یعنی شرکت تضامنی و شرکت با مسئولیت محدود را در خود ترکیب می کند.این شرکت ها برای انجام امور تجاری و با یک یا چندنفر شریک ضامن و یک یا چندنفر شریک با مسئولیت محدود بدون انتشار سهام تشکیل می شوند. زمانی که بدهی شرکت از دارایی آن بیشتر شود مسئولیت پرداخت کل آن بدهی به عهده شرکای ضامن می باشد و شرکای با مسئولیت محدود هیچ وظیفه ای در قبال پرداخت بدهی نخواهند داشت و تنها به اندازه ی سرمایه گذاری خود در شرکت در سود و زیان شریک خواهند بود.
شرکت مختلط سهامی
نوعی شرکت تجاری که ویژگی های دونوع دیگر شرکت یعنی شرکت تضامنی و شرکت سهامی را در خود ترکیب می کند. این شرکت ها برای انجام امور تجاری و با یک یا چند نفر شریک ضامن و یک یا چند نفر شریک سهامی تشکیل می شوند.
سرمایه شرکای سهامی به صورت سهام متساوی در شرکت تقسیم می شود و مسئولیت شرکای سهامی نیز به همان اندازه سهام آنها در شرکت می باشد.
اما سرمایه شرکای ضامن عنوان سهام نمی گیرد. هر یک از شرکای ضامن مسئول پرداخت تمام بدهی ثبت شده ی شرکت می باشند.
شرکت نسبی
یکی از انواع شرکت تجاری که در آن مسئولیت هر یک از شرکا به نسبت سرمایه ای که در شرکت گذاشته اند تعیین می شود به عبارت دیگر اگر شرکت دچار مشکل مالی شود هر شریک به اندازه ی سهم خود در شرکت باید به طلبکاران پاسخگو باشد.
شرکت نسبی باید دارای یک نام مخصوص باشد که در آن عبارت شرکت نسبی و نام حداقل یک نفر از شرکا ذکر شود.
شرکت تعاونی
نوعی سازمان اقتصادی است که در آن گروهی از افراد با هدف بهبود وضعیت اقتصادی و اجتماعی خود و جامعه به صورت داوطلبانه و بر اساس اصول همکاری و برابری به فعالیت می پردازند.
انواع شرکت تعاونی :
شرکت تعاونی تولید: این نوع شرکت ها در حوزه های مختلفی مانند کشاورزی صنعت و خدمات فعالیت می کنند و هدف اصلی آنها تولید کالا و خدمات است.
شرکت تعاونی مصرف: این شرکت ها با هدف تامین کالا ها و خدمات مورد نیاز اعضای خود با قیمت مناسب تشکیل می شوند.
برخی از شرکت های تعاونی با شرط داشتن شرایطی خاص مشمول معافیت مالیاتی نیز می شوند.
ثبت شرکت
هر موسسه ای برای فعالیت قانونی نیاز به مجوز فعالیت دارد بنابراین باید برای ثبت شرکت اقدام نماید.
مدارک مورد نیاز برای ثبت شرکت:
- اظهارنامه و تقاضانامه ثبت شرکت
- شرکتنامه حاوی مشخصات شرکت
- اساسنامه شرکت
- صورت جلسه مجمع عمومی
- صورت جلسه انتخاب مدیران و قبولی آنها
به وبسایت سازمان ثبت اسناد و املاک کشور به آدرس irsherkat.ssaa.ir مراجعه و فرایند ثبت شرکت را بهصورت آنلاین انجام دهید.
انتخاب نوع شرکت یکی از مهم ترین تصمیمات در راه اندازی یک کسب و کار است.
برای انتخاب بهترین نوع شرکت باید به طور کامل با ویژگی ها مزایا و معایب هریک از انواع شرکت ها آشنا باشید و با توجه به شرایط و اهداف خود بهترین گزینه را انتخاب کنید.
مالیات در ثبت شرکت
دیدگاهتان را بنویسید