راهنمای جامع بیمه اتباع خارجی در ایران

راهنمای جامع بیمه اتباع خارجی در ایران
بیمه اتباع نوعی بیمه است که به اتباع خارجی مقیم یک کشور ارائه می شود. این بیمه خدمات و پوشش های بیمه ای خاصی را برای این افراد فراهم می کند تا در صورت بروز حادثه یا بیماری بتوانند از حمایت مالی برخوردار شوند.
در شرکتها، کارگاهها و کارخانههایی که کد بیمه کارگاهی دارند و باید کل کارمندان و کارگران را بیمه کنند، ارسال لیست بیمه اتباع خارجی یک فرایند اجباری می باشد.
درصد حق بیمه اتباع خارجی
درصد دقیق حق بیمه اتباع خارجی به چند عامل بستگی دارد:
کشور مقصد: قوانین و نرخ های بیمه در هر کشور متفاوت است.
نوع بیمه: بیمه درمانی بیمه حوادث بیمه مسئولیت مدنی و… هرکدام نرخ های متفاوتی دارد.
سن و جنسیت: معمولا افراد مسن تر و مردان حق بیمه بالاتری پرداخت می کنند.
شرایط سلامتی: افراد دارای بیماری های زمینه ای ممکن است حق بیمه بالاتری پرداخت کنند.
پوشش های بیمه: هرچه پوشش های بیمه بیشتر باشد حق بیمه نیز بالاتر خواهد بود.
در ایران:
تامین اجتماعی: برای اتباع خارجی که در ایران مشغول به کار هستند نرخ حق بیمه تامین اجتماعی 30 درصد از حقوق و دستمزد کارگر است که شامل 20 درصد سهم کارفرما 7 درصد سهم کارگر و 3 درصد سهم دولت می باشد.
البته برای اتباع افغان و سایر کشور ها به جز 3 درصد بیمه بیکاری حق بیمه 27 درصد محاسبه می شود چون طبق قانون به اتباع خارجی بیمه بیکاری تعلق نمی گیرد.
مثال: فرض کنید یک اتباع خارجی در ایران مشغول به کار است و دستمزد ماهیانه او 5 میلیون تومان است . نرخ بیمه تامین اجتماعی برای او 27 درصد ( به استثنای بیمه بیکاری) است.
در این صورت حق بیمه ماهیانه او به صورت زیر محاسبه می شود:
1350000تومان = 27% * 5000000 تومان (دستمزد)
درصد حق بیمه بیمه تامین اجتماعی مشاغل آزاد و زنان خانه دار برای اتباع خارجی:
بازنشستگی و فوت بعد از بازنشستگی با نرخ ۱۲ درصد
بازنشستگی و فوت قبل و بعد از بازنشستگی با نرخ ۱۴ درصد
بازنشستگی و فوت قبل و بعد از بازنشستگی و ازکارافتادگی با نرخ ۱۸ درصد محاسبه خواهد شد.
بیمه سلامت: برای اتباع خارجی که تحت پوشش بیمه سلامت قرار می گیرند نرخ حق بیمه بسته به گروهی که در آن قرار می گیرند متفاوت است . برخی گروه ها ممکن است از تخفیف یا معافیت برخوردار باشند.
مشاهده سابقه بیمه
اتباع خارجی برای مشاهده سوابق بیمه خود ابتدا باید در سامانه تامین اجتماعی ثبت نام کنند.
)
هر کدام از اتباع خارجی که شماره گذرنامه و شناسه فراگیر داشته باشند میتوانند در سازمان تامین اجتماعی ثبتنام کرده و شماره تأمین اجتماعی (SNN) دریافت کنند
- برای ثبت نام می توانید به نزدیک ترین شعبه تامین اجتماعی مراجعه و درخواست ثبت نام دهید.
نحوه ارسال لیست بیمه اتباع خارجی
در صورتی که اتباع خارجی مجوز اقامت از مراجع ذیصلاح را داشته باشند و یا دارای مجوز اشتغال از اداره کل اتباع خارجه وزارت تعاون و کار و رفاه اجتماعی باشند و همچنین در کارگاهی فعالیت کنند که مشمول قانون تأمین اجتماعی باشد، مانند اتباع ایرانی با آنها برخورد شده و حق بیمه آنان پرداخت خواهد شد.
طبق ماده 5 قانون تامین اجتماعی آن دسته از اتباع خارجی که پروانه کار یا کارت معتبر شغلی را داشته باشند، مشمول قانون تامین اجتماعی خواهند شد و کارفرما برای ردکردن لیست بیمه اتباع خارجی باید مدارک مهاجرت و پروانه کاری اتباع کشور خارجی را ارائه کند.
فرم های خاصی برای تهیه لیست بیمه اتباع خارجی وجود دارد که باید به دقت تکمیل شده و تا پایان ماه بعد از پرداخت حقوق باید لیست بیمه ارسال شود.
در محاسبه حق بیمه کارکنان خارجی: 7 درصد سهم کارگر و 20 درصد سهم کارفرما می باشد و 3 درصد باقی مانده را دولت پرداخت می کند.
- اگر کارفرما از اتباع خارجی باشد و کارگر کسی محسوب نشود، میتواند طی انعقاد قراردادی با بیمه حرف و مشاغل آزاد بر اساس شغلی که در آن اشتغال دارد، حق بیمه پرداخت نماید.
نحوه رد کردن لیست بیمه
ارسال حضوری: به نزدیک ترین شعبه تامین اجتماعی مراجعه و فایل تهیه شده توسط نرم افزار را تحویل دهید پس از آن فیش پرداخت حق بیمه را پرداخت خواهید کرد.
ارسال الکترونیکی: کارفرمایانی که رمز اینترنتی از سامانه دریافت کرده اند نیازی به مراجعه حضوری به شعبه تامین اجتماعی ندارند.
ابتدا وارد سامانه یکپارچه تامین اجتماعی شده و کد ملی و کلمه عبور کارفرما یا نماینده شرکت را در پرتال تامین اجتماعی وارد کنید. بعد از ورود به سامانه منوی «عملیات لیست بیمه» را انتخاب و پس از آن گزینه ی «بارگذاری لیست بیمه» را انتخاب کنید. در صفحه ی بازشده اطلاعاتی مثل نام کارگاه کد بیمهای و سازمان تامین اجتماعی مربوطه وجود دارد. در این مرحله باید اطلاعات فرم را با دقت بررسی کنید. در نهایت نیز باید اطلاعات مربوط به ماه جاری را تأیید کرده و بارگذاری کنید.
جریمه دیرکرد در ارسال لیست بیمه
ارسال به موقع لیست بیمه یکی از مهم ترین وظایف کارفرمایان می باشد که عدم رعایت این موعد مقرر علاوه بر ایجاد مشکلاتی در روند اداری و بیمه ای منجر به اعمال جریمه هایی نیز خواهد شد.
مدیران شرکتها و سرپرستان کارگاهها، برای ارسال لیست بیمه کارکنان ایرانی و خارج تا 30 روز مهلت دارند.
در صورت تاخیر در ارسال لیست بیمه تامین اجتماعی جریمه ای معادل 10 درصد از مبلغ کل حق بیمه همان ماه برای کارفرما اعمال خاهد شد
همچنین در صورتی که کارفرما در ماه های قبل حق بیمه و حقوق کارکنان را طبق وزارت کار پرداخت نکرده باشد و موجب تاخیر ارسال لیست بیمه شود مشمول جریمه دیگری می شود
در این صورت کارفرما باید هم اصل حق بیمه و هم به ازای هر ماه تاخیر دو درصد از کل یا کسری از بدهی را به سازمان تامین اجتماعی پرداخت نماید.
بیمه اتباع یک ابزار مهم برای حفاظت مالی اتباع خارجی است . این بیمه نه تنها به عنوان یک الزام قانونی در بسیاری از کشورها مطرح می شود بلکه به اتباع خارجی اطمینان می دهد که در صورت بروز حوادث ناگوار هزینه های درمانی و سایز هزینه های مرتبط را پوشش خواهد داد.
و با انتخاب یک بیمه مناسب و رعایت نکات مهم می توان از مزایای این بیمه بهره مند شد.
بیمه سلامت اتباع خارجی
اتباع خارجی که تحت پوشش بیمه تأمین اجتماعی نیستند، میتوانند از بیمه سلامت استفاده کنند. نرخ حق بیمه سلامت بسته به گروهی که در آن قرار دارند، متفاوت است. برخی گروهها مانند پناهندگان و اقشار آسیبپذیر ممکن است از تخفیف یا معافیت برخوردار باشند.
نتیجهگیری
بیمه اتباع خارجی در ایران نقش مهمی در تأمین امنیت مالی و سلامت این افراد دارد. کارفرمایان باید نسبت به ارسال لیست بیمه در موعد مقرر اقدام کنند و اتباع خارجی نیز باید از شرایط و مزایای بیمه خود آگاه باشند. با انتخاب بیمه مناسب و رعایت نکات مهم، میتوان از مزایای این بیمه بهرهمند شد و از مشکلات قانونی و مالی احتمالی جلوگیری کرد
دیدگاهتان را بنویسید